Jak wybrać dobrej jakości kawę?

Jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie jest kawa, a dwie najbardziej znane odmiany ziaren to Robusta oraz Arabica, które dodatkowo posiadają kilkadziesiąt gatunków o różnych smakach i właściwościach. Początkujący kawosze muszą zmierzyć się z ogromną ilością rodzajów nie tylko ziaren, ale tez sposobów ich parzenia oraz wszelkimi wariacjami napoju. Jednym z najpopularniejszych sposobów przygotowywania kawy w Polsce jest nadal jej tradycyjne parzenie, ale coraz częściej korzysta się również z metod przelewowych, czy kawiarek.

Jak wybrać dobrej jakości kawę?

Aby kawa nam smakowała należy wybrać odpowiedni rodzaj ziaren dopasowany do naszych preferencji. Każdy z gatunków ma swoją moc, kwaskowatość, goryczkę i różną ilość kofeiny, dlatego warto spróbować kilka różnych zanim wybierzemy tę właściwą. Z pomocą przychodzi tu kawa na wagę, dzięki której możemy spróbować różnych kaw bez konieczności kupowania całego opakowania. Dodatkowo, jeśli zależy nam na możliwości przygotowania napoju różnymi sposobami to kawa na wagę jest idealnym sposobem na to, aby mieć w swoim zapasie kilka różnych rodzajów ziaren. Sklepy oferują najczęściej sprzedaż ziaren na wagę, które mogą zostać zmielone na miejscu, dzięki czemu mamy pewność, że w naszych kubkach znajduje się świeży napój. Dobrej jakości kawa to ta, której ziarna są starannie wyselekcjonowane, świeże, a także zmielone najlepiej zaraz przed zaparzeniem. Ważnym czynnikiem jest również kraj pochodzenia i plantacja ziaren oraz sposób jej wypalenia, który będzie warunkował jej aromat. Należy pamiętać, że aby cieszyć się dobrą kawą musimy odpowiednio ją przechowywać i używać do tego szczelnych opakowań chroniących przed jej utlenieniem.

Przygotowanie kawy smakowej

Jeśli chcemy urozmaicić nieco czarny napój i zależy nam na czymś więcej, niż tylko duża ilość gęstej pianki to warto rozważyć syropy do kawy, które urozmaicą jej smak. Jeśli chodzi o wybór dodatków to jest on ogromny i możemy wybierać je również w zależności od pory roku. Najczęściej wybierane syropy do kawy w sezonie jesiennym, czy zimowym to te, które są rozgrzewające i robione na bazie cynamonu, kardamonu i mają nuty piernikowe, czy jesienne dyniowe syropy do przygotowania słynnego pumpkin spice latte. W lecie idealnie sprawdzą się wszelkie owocowe smaki do przygotowywania kaw mrożonych, a także miętowy dodatek, który będzie dodatkowo potęgował uczucie orzeźwienia. Ciekawym rozwiązaniem są też smakowe posypki, czy mleka na przykład kokosowe, czy migdałowe dające ciekawy posmak napojom.