Jak się okazuje, mięso jest w 100% produktem bezglutenowym. Niestety, nie można temu faktowi ufać bezgranicznie, ponieważ w sklepach można znaleźć mnóstwo pakowanych produktów wykonanych z mięsa, które są zanieczyszczone glutenem. Wyjaśniamy, które artykuły mięsne mogą zawierać gluten i jak wybierać mięso, by mieć pewność, że jest ono bezpieczne i pozbawione glutenu?
Wędliny – czy są bezpieczne dla osób z celiakią?
Osoby, które cierpią na celiakię, czyli uczulenie na gluten, muszą przebywać na ścisłej diecie bezglutenowej. Na takiej diecie można spożywać maksymalnie 20 mg glutenu dziennie. Należy więc uważać, aby nie przekroczyć tej dawki, inaczej wystąpią nieprzyjemne objawy ze strony układu pokarmowego. Aby uniknąć dolegliwości, należy sprawdzać pochodzenie wszystkich produktów, które zamierza się spożywać i kupować wyłącznie bezpieczne wędliny bezglutenowe. Należy zauważyć, że gluten występuje w produktach zbożowych, ale można pojawiać się również w innych artykułach spożywczych. Dlaczego tak się dzieje? Nieprzetworzone mięso jest bezglutenowe, jednak w zakładach produkcyjnych dochodzi do tak zwanych zanieczyszczeń krzyżowych, wtedy gluten z danego produktu może się dostać do innych artykułów, np. do pakowanego mięsa mogą się dostać elementy ze zbóż. Należy więc przede wszystkim uważać na przyprawy czy produkty pakowane, np. konserwy.
W jakim mięsie może znajdować się gluten?
Gluten można znaleźć się między innymi w pakowanym mięsie, na przykład na grill. Tego rodzaju produkty posiadają przyprawy i marynaty, które łatwo się zanieczyszczają podczas produkcji. Gluten może zawierać także pakowane mięso mielone. Gluten można znaleźć dosłownie w każdym produkcie, który nie jest oznaczony przekreślonym kłosem.
Jak i gdzie można kupić wędliny bezglutenowe?
W jaki sposób najlepiej kupować wędliny? Po pierwsze należy być czujnym. Warto czytać dokładnie etykiety znajdujące się na opakowaniach. Najlepiej wybierać typowe wędliny bezglutenowe, które na opakowaniu posiadają informację o tym, że na 100% nie zawierają szkodliwe białka w swoim składzie. Takie oznaczenie daje pewność, że w danym produkcie nie znajdziemy glutenu. Mięsa i wędliny bezglutenowe najlepiej kupować w sklepach ze zdrową żywnością, które oferują najwyższej jakości produkty, takich jak Organic Market. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest także kupowanie świeżego oraz surowego produktu w zwykłym sklepie mięsnym. Wtedy można mieć pewność, że kupowany produkt jest w pełni bezpieczny dla osób chorujących na celiakię. Co ważne, podczas kupowania kiełbas oraz wędlin można poprosić sprzedawca o pokazanie etykiety, która powinna znajdować się na opakowaniu zbiorczym. W ten sposób można się dowiedzieć czy dane mięso może zawierać gluten, ale również i inne szkodliwe składniki, takie jak konserwanty, sztuczne barwniki, polepszacze smaku itd. Czujność należy zachować również podczas wyjścia do restauracji – najlepiej spożywać dania w zaufanym miejscu bądź w miejscu, które specjalizuje się w przygotowywaniu potraw bez glutenu.
mOOtic,pl -