Do przygotowania możliwie najlepszego i najbardziej aromatycznego napoju pobudzającego, niezbędne jest wykorzystanie świeżo zmielonej kawy. Istotny jest sam proces rozdrabniania ziaren, na który wpływa wybór odpowiedniego młynka. Dowiedz się, jakie urządzenie pozwoli na przygotowanie możliwie najlepszej esencji.
Zmielona kawa – czy warto ją kupować?
Wielu producentów pobudzających ziaren oferuje obecnie swoim klientom produkty gotowe, czyli kawy mielone. Jest to bardzo wygodna opcja dla osób, którym na co dzień zależy na w miarę szybkim przygotowaniu napoju. Warto jednak wiedzieć, iż zmielona kawa charakteryzuje się właściwościami higroskopijnymi. Oznacza to, że mieszanka bardzo szybko ulega zwilgoceniu, co znacznie pogarsza jej stan. Niekiedy tego rodzaju produkty tracą walory sensoryczne już na półkach sklepowych. Znacznie lepszą opcją jest wykorzystanie kawy ziarnistej, której ziarna należy zmielić bezpośrednio przed ich zaparzeniem. To pozwala na wydobycie możliwie najlepszego aromatu, a co za tym idzie, przygotowanie wywaru niczym z ulubionej kawiarni!
Młynek do kawy – do czego służy?
Młynek do kawy umożliwia rozdrobnienie ziaren kawowca i jak wspomniano wcześniej, wydobycie z nich maksimum smaku i wartości. Właściciele niektórych ekspresów automatycznych cieszą się wbudowanymi już bezpośrednio do urządzeń młynków. Miłośnicy alternatywnych sposobów przygotowywania napojów pobudzających mają natomiast możliwość skorzystania z odrębnych młynków ręcznych lub elektrycznych. Wiele kawoszy docenia tę opcję, ciesząc się nie tylko wyjątkowym zapachem mielonych ziaren, ale również samym rytuałem ich przygotowywania. Młynek umożliwia zmielenie kawy tuż przed jej zaparzeniem, a to sprawia, że napój jest:
- świeży,
- odpowiednio mocny,
- aromatyczny,
- intensywny w smaku.
Jakie są rodzaje młynków do kawy?
Najczęściej korzysta się z dwóch modeli młynków do kawy. Są to urządzenia żarnowe i udarowe. Rozróżnia się je na podstawie technologii, według której oba sprzęty pracują.
- Młynki żarnowe – urządzenia zbudowane są z tzw. żaren, które obracają się z odpowiednią siłą i częstotliwością, co umożliwia prawidłowe rozdrobnienie ziaren. To sprawia, że kawa zachowuje swój smak i aromat. Młynki żarnowe działają w bardzo szybki i precyzyjny sposób, dlatego są one najczęściej wybierane przez miłośników popularnego pobudzającego napoju.
- Młynki udarowe – pracują na podstawie cięcia ziaren kawy za pomocą specjalnych ostrzy. Im dłuższa ich praca, tym bardziej zmielona konsystencja mieszanki pobudzającej. Podkreśla się jednak, iż w trakcie pracy młynka udarowego może dojść do przegrzania się jego ostrzy, co może negatywnie wpływać na późniejszą jakość kawy.
Co uwzględnić przy wyborze młynka do kawy?
Młynki do kawy poza trybem pracy mielenia ziaren rozróżnia się również na podstawie materiałów, z jakich są wykonane. Urządzenia dzielą się na stalowe i ceramiczne. Pierwsze z nich uznawane są za trwalsze i solidne, co znacznie bardziej odpowiada osobom, które często korzystają z tego rodzaju sprzętu. Koniecznie należy również uwzględnić to, czy młynek ma być manualny, czy też elektryczny. Mielenie ręczne może bowiem wydłużać czas przygotowywania esencji pobudzającej, dlatego najczęściej ten wariant wybierają miłośnicy prawdziwego rytuału parzenia kawy. Ostateczny wybór powinien być oczywiście dostosowany do indywidualnych preferencji przyszłego użytkownika. Należy jednak zwrócić uwagę na to, aby urządzenie charakteryzowało się jak najwyższą jakością. Takie młynki do kawy można znaleźć między innymi w sklepie internetowym Cafe Silesia.
mOOtic,pl -