Najwięksi miłośnicy kawy są z pewnością zaznajomieni ze wszystkimi metodami przyrządzania tego napoju. Nie wszyscy mogą jednak wiedzieć, co to jest Chemex i jak się go używa. Jak wygląda parzenie kawy za pomocą tego sprzętu? Co warto wiedzieć o przygotowywaniu kawy speciality? Dowiedz się, czym jest charakterystyczny flakon z drewnianym kołnierzem i sprawdź, czy sprawdzi się w Twojej kuchni.
Jak powstał Chemex?
Sama nazwa tego zaparzacza kojarzy się bardziej z chemią niż kawą. Jest to bardzo dobry trop, ponieważ sprzęt został wynaleziony przez chemika Petera Schlimbohm’a. Podczas tworzenia charakterystycznej kolby inspirował się sprzętem wykorzystywanym przez chemików, a także niemiecką modernistyczną sztuką użytkową. Tym sposobem stał się jednym z głównych przedstawicieli nowego, kuchennego wzornictwa.
Przez swój charakterystyczny kształt Chemex szybko stał się bardzo modnym gadżetem. Kiedy nastał czas ekspresów, akcesoria do przygotowywania przelewów poszły jednak nieco w zapomnienie. O Chemexie przypomniano sobie stosunkowo niedawno. Obecnie ciężko ukryć, że gadżet ten jest obiektem pożądanym w praktycznie każdej stylowej kuchni.
Chemex — jaką kawę wybrać?
Kawa parzona w Chemexie charakteryzuje się delikatnym smakiem, dlatego w celu uzyskania mocniejszego naparu warto użyć robusty. Najlepsze produkty tego typu pochodzące od zaufanych marek znajdziesz w internetowym sklepie Cafe Silesia. Wysokiej jakości ziarna sprawią, że kawa będzie miała zachwycający aromat.
Wbrew pozorom duże znaczenie ma też zakup odpowiedniego młynka. Świeżo zmielone ziarna będą o wiele lepsze od gotowych produktów. Dwie główne opcje do wyboru to młynki ręczne i elektryczne. Te drugie oferują możliwość dokładnej regulacji grubości ziaren. Są też dużo wygodniejsze w użyciu, dlatego coraz więcej osób decyduje się na właśnie ten wariant.
Jak parzyć kawę w Chemexie?
Przygotowanie kawy w Chemexie nie różni się znacznie od parzenia ziaren innymi metodami przelewowymi. I w tym przypadku nie używa się ciśnienia — woda przepływa swobodnie przez zmieloną kawę w papierowym filtrze, a następnie skapuje do kolby. Warto zaznaczyć, że filtry do Chemexa wykonane są z nieco grubszego papieru, dzięki czemu napar ma bardzo delikatny smak.
Zaparzacz do kawy Chemex — jak używać?
Parząc kawę w Chemexie, trzeba pamiętać o kilku rzeczach. Sam zaparzacz nie zmieni smaku napoju, ale może to zrobić papierowy filtr. Z tego powodu przed wsypaniem kawy należy przelać go wrzątkiem. W ten sposób można wypłukać z niego papierowy posmak i sprawić, że kawa będzie miała odpowiedni smak. Co więcej, wilgotny filtr będzie lepiej przylegał do ścianek, co ułatwi przygotowanie napoju.
Chemex słynie nie tylko ze swojego charakterystycznego wyglądu, ale także z niepowtarzalnego smaku przygotowywanej kawy. Dlatego najlepiej wykorzystywać go do parzenia świeżo zmielonych ziaren. Nie powinno ich zalewać się wrzątkiem — najlepiej odczekać pół minuty od zagotowania. Na początku wlewa się niewielką ilość wody, aby pozbyć się dwutlenku węgla. Następnie powoli i równomiernie polewa się kawę po całej powierzchni.
mOOtic,pl -