Jak zrobić popcorn z kukurydzy samodzielnie?

popcorn z kukurydzy

Gdyby zapytać współczesną młodzież z czym kojarzy im się pobyt w kinie, na pewno odpowiedzą, że z popcornem. Ten zamorski zwyczaj przeniesiony z kin pod chmurką do wnętrz dotarł już dawno do Polski. Co więcej, wspólne oglądanie filmów w kinie domowym również wymaga już popcornu a kwestia jak zrobić popcorn z kukurydzy w warunkach domowych powraca do coraz to młodszych widzów.

Jaki popcorn z kukurydzy jest najlepszy?

Istnieje przekonanie, że gotowy popcorn kupowany jako fast food to niezdrowa, pełna tłuszczu i soli przekąska, dostarczająca organizmowi mnóstwo pustych kalorii. W pewnym sensie to niestety prawda, co nie znaczy, że fit osobom pozostaje tylko rezygnacja z tego smakołyku. Wystarczy po prostu sprawdzić jak zrobić popcorn z kukurydzy w warunkach domowych i przekształcić go w jeszcze smaczniejszą i zdrową przekąskę, dostępną w każdym momencie i gotową do zjadania w gronie przyjaciół.

Popcorn z kukurydzy odpowiednio preparowany i przygotowany zawiera mnóstwo wartościowych składników odżywczych, m.in:

  • błonnik, każdego dnia powinno się go dostarczać organizmowi ok. 20-40g; 100g kukurydzy zawiera 7,3g błonnika
  • białko
  • magnez
  • cyn
  • witamina B2, B1,B6, B3
  • żelazo
  • potas
  • kwas foliowy
  • polifenole

Kukurydza bez dodatków jest również ważnym składnikiem diety bezglutenowej. Popcorn z kukurydzy, przygotowany bez użycia tłuszczu jest również produktem niskokalorycznym. Jedna szklanka takiego popcornu zawiera zaledwie 31kcal.

Jak zrobić popcorn z kukurydzy?

Przygotowanie domowego popcornu należy zacząć od wyboru garnka, najlepiej dużego i wysokiego, ale jeżeli takim się nie dysponuje wystarczy zwykła patelnia. Najważniejszym elementem doboru naczynia jest bowiem nie sam garnek a pokrywka, która zabezpiecza kuchnię przed deszczem spadających, tłustych, prażonych ziaren kukurydzy.

Gdy właściwy garnek pojawi się na kuchence, najpierw należy dobrze go rozgrzać. Następnie do gorącego naczynia trzeba wlać olej roślinny, masło, masło klarowane albo inny wybrany tłuszcz. Powinien on przykryć równomiernie dno garnka. Aby sprawdzić czy tłuszcz jest wystarczająco rozgrzany można wrzucić do niego ziarnko kukurydzy i poczekać na efekt, gdy jest zadowalający należy zmniejszyć ogień do średniego a nawet małego i wsypać przygotowane wcześniej ziarna kukurydzy dostępne w każdym sklepie spożywczym. Ziarna powinny równomiernie ułożyć się na dnie, warto również zamieszać je łyżką, by dokładnie pokryły się gorącym tłuszczem. Dzięki temu proces prażenie przebiega równomiernie.

Popcorn powstaje po ok. 3 minutach, w trakcie prażenia trzeba potrząsnąć naczyniem, by żadne z ziaren się nie przypaliło. Najcudowniejszym, wręcz fascynującym efektem prażenia kukurydzy jest dźwięk jaki towarzyszy procesowi. Ziarna kukurydzy pod wpływem temperatury wybuchają, strzelając w pokrywkę. Gdy efekty dźwiękowe się uciszają popcorn z kukurydzy jest gotowy i należy zdjąć go szybko z ognia.

Jak wzbogacić smak popcornu z kukurydzy?

Pierwszym i podstawowym dodatkiem smakowym do maślanego popcornu jest sól, ale i tu warto eksperymentować. Sól dodaje się bezpośrednio do garnka albo naczynia, w którym będzie się serwowało przekąskę. Może to być zwykła biała drobna sól, ale też morska gruba, strzelająca wraz z ziarnami w zębach podczas jedzenia. Połączenie drobinek mdłych i bardziej słonych wprowadza wyjątkowe doznania smakowe.

Do popcornu można również dodawać pieprz, słodką lub ostrą paprykę, sypką lub krojoną drobno papryczkę, ale też curry czy świeże zioła. Sprawdzi się sok z cytryny i starta skórka z owocu, z nią współgra doskonale starty świeży imbir, ale też pomarańcza. Miłośnicy kuchni azjatyckiej mogą wzbogacić smak pastą wasabi, przyprawą 5 smaków, sosem chilli, sosem Sriracha. Fani kuchni śródziemnomorskiej dodadzą do popcornu drobno starty parmezan, gran padano lub inny twardy i utarty ser.

Popcorn z kukurydzy łatwo przerobić na słodki deser. Wystarczy do delikatnie osolonego produktu dodać cynamon, stewie, miód lub syrop klonowy. Można połączyć popcorn z rozpuszczalną ciemną czekoladą, mleczną lub białą, albo utrzeć je i posypać ziarna. Mnóstwo słodkiego smaku zapewni również sos karmelowy, który łącząc się z delikatnie osolonym popcornem zamieni się w kukurydzę o smaku słonego karmelu.

Proces dosmaczania popcornu można zacząć jeszcze podczas obróbki termicznej. Wystarczy przyprawy dodać do tłuszczu przed wsypaniem ziaren albo na końcu, do gorącego jeszcze smakołyku.

Jak zrobić popcorn z kukurydzy inaczej?

Wbrew powszechnemu przekonaniu, popcorn z kukurydzy można otrzymać na kilka sposobów. Posiadacze multicookera mogą wykorzystywać to urządzenie do przygotowania również popcornu. Sposób postępowania jest bardzo podobny, urządzenie nastawia się na tryb fry lub bake i po 5 minutach otrzymuje doskonałej jakości popcorn. Równie smaczny popcorn przygotowuje się w kuchence mikrofalowej. Nie wolno tylko zapomnieć o przykryciu naczynia, efekt akustyczny będzie bardzo podobny.

Popcorn z kukurydzy to najlepsza przystawka do oglądania telewizji czy długich rozmów. Aromatyczny, wyrazisty przysmak rozgrzewa rozmowę i nadaje jej ciekawe tory. A podczas oglądania długiego filmu pozwoli zapomnieć o głodzie i przeczekać do właściwego posiłku.